pátek 31. října 2008

Taliban nabídl příměří

Talibanští bojovníci vedení Maulvim Faqirem Mohammedem požádali ve středu 29.října 2008 pákistánskou vládu o příměří. Důvodem je rozsáhlá vládní vojenská operace proti militantním skupinám v oblasti Bajauru, se kterou si Taliban neví rady.
Taliban přislíbil ukončit boje, ale jen pokud vláda zastaví vzdušnou a dělostřeleckou ofenzívu. Militantní vůdci slíbili ukončení bojů, loajalitu vládě, pomoc při obnově státní moci v Bajauru, ukončení „islámských soudů“ a zrušení kontrolních stanovišť podél silnic. Ústupky ze strany Talibanu jsou důsledkem masivní armádní kampaně, která začala v srpnu tohoto roku.
Jednání mezi místními kmeny a Talibanem probíhala přes tři dny v oblasti Mamundu. Jednání se účastnili představitelé Talibanu a vládní úředníci. Na shromáždění bylo rozhodnuto stíhat občany, kteří budou podporovat cizí bojovníky. Mamund a Bajaur byly hlavními oblastmi, kde mělo hnutí Taliban velký vliv. Většina talibanského vedení pochází právě z této oblasti. Taliban zde založil i Velitelství islámských soudů.
Velkou zásluhu na kapitulaci místních bojovníků mělo i shromáždění kmenových náčelníků, které vedl Malik Fazle Mabúd. V nedávných týdnech byli místní domorodci pod tlakem vlády donuceni k boji proti Talibanu, což bylo dalším důležitým faktorem, který přispěl ke kapitulaci.



I přes tento dílčí úspěch pákistánské vlády se ale ukazuje, že potrvá ještě hodně dlouho, než bude terorismus v oblasti definitivně zlikvidován. V pátek 31. října se totiž uskutečnil další bombový útok v severozápadním Pákistánu ve městě Mardan, které je vzdáleno sto deset kilometrů od Islámábádu, hlavního města Pákistánu.
Tento útok byl namířen na policejního šéfa Akhtara Aliho Šáha. Sebevražedný útočník zaútočil na konvoj aut, která se nacházela před hlavním vchodem do rezidence výše zmíněného policisty. Ali Šáh sice pokus o atentát přežil, došlo ale k zabití osmi osob, z nichž byli tři civilisté a pět příslušníků policejních složek.
Světová média se neshodují v počtu raněných. Některá média uvádějí třináct, jiná se snaží útok maximalizovat a zvyšují počet zraněných na dvacet. K útoku se žádná organizace zatím nepřihlásila. Předpokládá se ale, že útok naplánovalo hnutí Taliban.
Tento útok dokazuje bezúčelnost zasedání pákistánských a afghánských přestavitelů, které se konalo na začátku týdne, a jehož cílem byla koordinace boje s extrémistickými skupinami. Útok rovněž ukazuje, že kapitulace talibanských bojovníků v Bajauru a Mamundu bylo jen částečným a dílčím vítězstvím.

Seznam literatury:

DIG Mardan unhurt as five cops among nine killed in suicide attack. Associated Press of Pakistan [online]. 2008, [cit. 2008-10-31]. http://www.app.com.pk/en_/index.php?option=com_content&task=view&id=57661&Itemid=1

'Eight killed' in Pakistan attack. BBC [online]. 2008, [cit. 2008-10-31]. http://news.bbc.co.uk/2/hi/7701435.stm

8 killed in Pakistan suicide attack. The Times of India [online]. 2008, [cit. 2008-10-31]. http://timesofindia.indiatimes.com/World/Pakistan/8_killed_in_Pakistan_suicide_attack/articleshow/3659177.cms

Commander Pakistan "turns corner" in offensive. Reuters India [online]. 2008, [cit. 2008-10-31]. http://www.reuters.com/article/topNews/idUSTRE49O16620081025

Taliban to ‘lay down arms’ if Bajaur operation halte Promise to surrender to Jirga, renounce militanty. Pak Tribune [online]. 2008, [cit. 2008-10-31]. http://www.paktribune.com/news/index.shtml?207326

Bajaur Taleban 'to lay down arms'. BBC [online]. 2008, [cit. 2008-10-31].
http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7699097.stm

1 komentář:

  1. Dobrý den pánové,
    bohužel Vaše zpráva neodpovídá požadované délce ani minimálnímu počtu zdrojů (4/5). Prosím o nápravu. A.O.

    OdpovědětVymazat