neděle 19. října 2008

Pákistán udeřil zabitím 35 talibanců!!!


Pákistánské bezpečnostní síly oznámily zabití 35 bojovníků Talibanu, včetně dvou velitelů, blízko afghánské hranice.
V oblasti Orakzai úřady zveřejnily, že mezi mrtvými bojovníky bylo identifikováno dvanáct sebevražedných útočníků.
Ohlášená ofenzíva proti militantním skupinám na přišla po posledním sebevražedném bombovém útoku v pátek 10 října, ze kterého bylo obviněno hnutí Taliban (během této sebevražedné akce byly zabity tucty lidí). Další boje proti Talibanu pokračují v blízké provincii Bajaur.

"Bojové vrtulníky uskutečnili úspěšný nájezd na teroristické úkryty v oblasti Orakzai, kde bylo zabito třicet pět vzbouřenců. Tisková kancelář AFP citovala staršího polovojenského bezpečnostního úředníka. Ten vypověděl:
"Nájezd byl uskutečněný po průzkumu zpravodajské služby Pákistánu, která se setkala s talibanskými bojovníky a jejich veliteli.Mezi mrtvými bylo více než deset potencionálních sebevražedných útočníků.“
Tento incident ještě nebyl nezávisle potvrzen ze strany Talibanu.
Analytici říkají, že jednotky Talibanu a Al – Kajdy měly základny v nezákonných domorodých oblastech podél afghánské hranice, kde byly donedávna v bezpečí před americkými útoky.
Ale v nedávných měsících, armády Pákistánu a USA začaly útočit na bojové základy teroristů. K vládním jednotkám a armádě USA se přidali i místní domorodí vůdci, kteří také začali bojovat proti Talibanu a Al - Kajdě.
Páteční automobilový pumový útok byl proveden na shromáždění obyvatel, kteří chtěli podpořit anti-talibanskou milici. Taliban tucty zabitých lidí obvinil z podpory vlády v posledních letech.
USA v poslední době zvýšily údery v oblastech podél afghánské hranice. Cílem se stali bojovníci z extrémistických hnutí.

Seznam použitých zdrojů:

Pakistan hit 'kills 35 Taleban. BBC [online]. [cit. 2008-10-19] http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7666422.stm

Bahauddin, S. Pakistan clashes kill over 40 rebels, 2 soldiers. Reuters India [online]. [cit. 2008-10-19]http://in.reuters.com/article/companyNews/idINISL37824220081014

Air strikes kill 30 militants: Pakistan officials. The Times of India[online].2008, [cit. 2008-10-19]http://timesofindia.indiatimes.com/Pakistan_forces_kill_30_militants/rssarticleshow/3615354.cms

Forces killed 40 militants in Bajaur, 18 in Swat in latest offensive: Official. Associated Press of Pakistan [online].2008, [cit. 2008-10-19]http://www.app.com.pk/en_/index.php?option=com_content&task=view&id=55674&Itemid=1

1 komentář:

  1. Dobrý den,
    Váš článek čerpá z mála zdrojů. Prosím o nápravu. A.O.

    OdpovědětVymazat